Belépés

Szinnyai Dori

Szinnyai Dóri vagyok,

magánének tanár, dalszerző-énekes.

 

Lassan 10 éve foglalkozom emberekkel egyéni hangképzés keretén belül.

 

Korábbi, személyes tapasztalataimból már a tanítás kezdetekor tudtam, hogy a hangképzés erősen összefügg benső világunkkal. Az elmúlt évek alatt számos ember megfordult nálam, hosszabb-rövidebb ideig kísértem őket saját hangjuk felfedezőútján. Ezalatt az időszak alatt még inkább rájöttem, milyen összetett folyamat a hangképzés, mennyi rejtett, nem ismert gátja lehet a természetes, felszabadult éneklésnek.

A hangunk rengeteg dolgot elárul rólunk, személyiségünkről, természetünkről, pillanatnyi lelkiállapotunkról.

A magyar nyelv nagyon jól kifejezi azt az állapotot, amikor az elfojtott érzelmeink, emlékeink kihatnak a hangképzésünkre, ezáltal az is „fojtottá", feszítetté, vagy tónustalanná, bátortalanná, végeredményben önidegenné válik.

A tapasztalat

osszhang h

A legtöbb ember észre sem veszi, hogy nem a „saját hangján” beszél, egészen addig, amíg bele nem ütközik egy olyan korlátba, ami adott esetben a mindennapi munkavégzésében gátolja.

 

Például egy előadó vagy tanár, akinek a hangja egy óra folyamatos beszéd után elfárad, rekedtté válik, nincs tere a hangjának, ha hangosabban akar beszélni, az inkább csak felcsúszik, beszéde dinamikátlan, egyhangú, fojtott, halk, levegős.

 

A rosszul vett levegő, a nem megfelelő légzés rosszul képzett hangot eredményez. Ide kapcsolódik az is, hogy sokan „nem hallanak” jól: nem érzékelnek dinamikai különbségeket, nem tudnak szétválasztani hangokat, sokféle hang közül egyre fókuszálni stb.

 

A hangképzési hibáknak legtöbbször lelki tényezők állnak a hátterében, és természetesen hatnak rá a rossz beidegződések, hiedelmek, a negatív énkép, a stressz, és a mind ezekből fakadó fizikai állapot is.

 

Ezen a vonalon elindulva kezdtem el kidolgozni saját módszerem, mely összekapcsolja ezt a sok szerteágazó utat, és ott, ahol összeérnek, rátalálok a saját hangomra.

Az ötlet

Az éneklés, vagy a hangunkkal történő bármiféle játék önmagunk felfedezésének és az önkifejezésnek is jól alkalmazható formája lehet.

Beszédtechnika tanárral, logopédussal és pszichológussal is egyeztettem az elképzeléseim, így született meg az ÖsszHang-relax.

 

A módszer lényege nem a helyes énektechnika megtanulása, sokkal inkább egy felszabadult, kényelmes hangképzés elsajátítása, így ajánlom mindazoknak, akik vágynak a saját hangjuk megtalálására, vagy akár csak kikapcsolnának egy órára a mindennapi rohanásból, hogy időt töltsenek saját magukkal.

ÖsszHang-relax

6 alkalomból álló, izgalmas felfedezőút egy természetesebb, egészségesebb hangképzés felé.

 

IDŐPONTOK

2018. november 5., 12., 19., 26., december 3. és 10. (hétfőnként) 19:00-20:00

 

HELYSZÍN 

Aurum Életműhely, 1093 Budapest, Közraktár u. 24.

 

ÁRAK

október 28-ig történő jelentkezés esetén 18.000 Ft / fő (6 X 3000 Ft)

október 29-től 21.000 Ft / fő (6 X 3500 Ft)

 

MAXIMÁLIS LÉTSZÁM 

10 fő

Az ÖsszHangRelax korábbi résztvevői mondták...

"Mindig voltak problémáim a hangommal, beszédemmel, saját magam kifejezésével. A két csúcspillanata a tanfolyamnak, mikor azt mondtad, hogy szépen ejtem ki az 'r' hangot. Ami lehet, hogy gyerekes és banális dolog, de nagyon jól esett! Lehet, csak annyi kellett az önbizalmamhoz, hogy megdicsérjen valaki. A másik meg az utolsó órán, mikor "énekeltünk", valami fölszakadt. Nem azt mondom, hogy azóta minden szituációban megfelelő a hangom (elhalkul, elvékonyodik néha stb.), de már nincs akkora önbizalomhiányom, és nem érdekel túlságosan más véleménye, megítélése. Sőt, néha azt gondolom, lehet énekelgetnem is kellene, nem gondolom magamról, hogy teljesen alkalmatlan vagyok erre..."

"Amikor a szélhangokat adtam ki, igyekeztem jól csinálni, de volt egy pillanat amikor el tudtam engedni, hogy mindenképp jól csináljam és talán nem érte el a hatást amit kellett volna, de nekem jó érzés volt hogy abban a pillanatban nem akartam megfelelni, hanem úgy csináltam ahogy tudtam."

 

 

"Amit adott: Magamra való odafigyelést. A bennem lévő erő megérzését. Közelebb kerülést a természethez, a természeteshez, az egész univerzumhoz. Segítséget a tudatosabb jelenléthez."

Jelentkezz most!