A KERET, AMIN KERESZTÜL LÁTOD A VILÁGOT

2021.12.16

photo: unplash


A referencia keret az, amivel te személyesen a világot látod és ami alapján értelmezed a körülötted történő eseményeket. Ez a keret az, ami alapján döntést hozol, és véleményt alkotsz.

Ezt a keretet, egy döntéshozatal során, két dolog határozza meg.

Az első a kontextus. Ez azokra a dolgokra utal, amik a döntéstől függetlenül is jelen vannak egy adott helyzetben, olyan elemek amik így is úgyis jelen lennének, a döntéshozó személyétől függetlenül is. Például, ha egy telefont akarsz megvenni, a keret amivel ezt a döntést meghozod, lehet befolyásolja a gondolkodásodat a boltról, a márkáról, a telefon képességeiről, de azt nem határozza meg, hogy a telefon mennyibe kerül. Az a döntésedtől függetlenül ugyanannyi lesz.

A másik, a pszichológiai kontextus. Ez már mélyebb, és egy adott személyhez kapcsolódik. Ez határozza meg az ő személyes keretét, a tapasztalatok amik érték korábban, az értékei, a hite, és az előítéletei is, mind formálják a hozzáállását. Visszatérve a telefonos példára, ebben az esetben a döntést az határozza meg, hogy az illetőnek milyen tapasztalatai vannak az adott márkával, mit hallott róla, a teljesítménye megfelelő-e a meglévő igényeinek, stb.

Lassíts le, amikor döntést hozol, és gondolkozz el azon, hogy mi alapján teszed. Mik azok a tényezők, amik téged befolyásolnak? Milyen tapasztalataid vannak, és milyen előítéleteid? Vannak keretek, amik megvédenek és elősegítik az életünk menetét, mint például bizonyos elvek amikhez ragaszkodunk, de vannak előítéletek is, amik korábbi csalódásokból erednek és könnyen beépülnek ezekbe a keretekbe. Figyeld meg őket.

Pontosan azért, mert a kereted befolyásolja azt, hogyan hozol döntéseket, és nem csak olyan fajta döntéseket, mint hogy milyen telefont veszel, fontos hogy megértsd, hogyan működik ez nálad személyesen, mivel ez a fajta önismeret segít azt is megérteni, hogy a környezettedben élők mi alapján döntenek.

Az eredeti forrást ide kattintva tudod elérni.