Amit a szégyenről tudni érdemes

2021.12.16

Természetes válaszunk a fájdalmas érzésekre az, hogy eltüntetjük őket a szemünk elől. Ha az elméd olyan lenne, mint egy alagút, és a nemkívánatos érzések ezen csak úgy kicsúsznának, ez működhetne is. Ehelyett az elméd inkább a Harry Potter varázslatos táguló táskájához hasonlít. A táska örökké nőni fog, és addig hordod magaddal, amíg meg nem vizsgálod az érzelmeidet, és el nem engeded őket. Mivel a szégyen az egyik legfájdalmasabb érzelem, amit megtapasztalhatunk, az egyik legnehezebb kiszedni a táska aljából, és megszabadulni tőle.

Íme 5 dolog, amit tudnod kell a szégyenről, és néhány tipp, hogyan szabadulj meg tőle:

1. A szégyen és a bűntudat különböző érzelmek.

Bűntudatod van, ha azt gondolod, hogy valami rosszat tettél, és szégyent érzel, amikor azt hiszed, hogy te vagy rossz. Míg a bűntudat akkor keletkezik, amikor hibázol, addig a szégyen akkor alakul ki, ha magadat látod a hibának. A fejedben lévő kritikus azt mondja neked, hogy rossz ember vagy, rossz, és értéktelen.

2. A szégyen már gyerekkorban elkezdődhet.

A szégyen káros formája már egészen kicsi korunkban elkezdődhet. A gyerekek kevésbé tudják az érzelmeket és az énképet elkülöníteni - ezért amikor gyermekként rossz érzéseket tapasztalsz esetleg a viselkedéseddel kapcsolatban, könnyen elhiheted, hogy rossz vagy. Szégyellheted magad az érzéseid miatt, és szégyellheted a bizonytalanságodat és zavarodottságodat az érzéseiddel kapcsolatban.

3. A szégyennek vannak figyelmeztető jelei.

Számos jel utal arra, hogy szégyenérzetet tapasztalsz. Például, ha valaki felhoz valamit, ami miatt szégyelled magad, fizikailag megnyilvánulhat abban, hogy lefelé nézel, kerülöd a szemkontaktust, remeg a hangod, és hirtelen úgy érzed, hogy nem tudsz mozdulni. Félsz attól, hogy hülyének néznek bizonyos helyzetekben vagy rosszat mondasz, ezért nem próbálsz ki új dolgokat, és nem szólalsz meg. Kerülöd, hogy a figyelem középpontjába kerülj. A szégyen miatt úgy érzed, hogy nem lehetsz az igazi önmagad, és hogy az igazi éned nem is megfelelő.

4. A szégyennek sok fajtája van.

A szégyennek sok fajtája létezik, beleértve azt a fajta szégyent, amikor kudarcot vallasz valamiben, amiben úgy gondolod, hogy jónak kell lenned, szégyen, amikor hibázol mások előtt, szégyen, amikor úgy érzed, hogy kimaradsz egy csoportból, amelybe szeretnél tartozni szégyen a bántalmazás vagy más trauma után.

5. A szégyen más negatív érzelmekhez vezethet.

A szégyen a düh, a depresszió és a szorongás fő forrása lehet. Ha szégyenérzetet hordozol magadban, hajlamos lehetsz védekezően reagálni, ha valaki kritizál, vagy a legenyhébb visszajelzést adja. A haragod megpróbálja leplezni szégyened, és elterelni a figyelmet fájdalmas, eltemetett érzéseidről. A szégyen miatt értéktelennek, túlérzékenynek érezheted magad, és ez szociális szorongást okozhat.

A szégyenre van gyógymód.

Ha van olyan ember a környezettedben akiben megbízol, osztd meg vele a szégyenteljes és fájdalmas történeteidet, ez segíteni fog végre elengedi a régi, elraktározott, mérgező érzéseit. Ezektől mentesen megváltoztathatod a magadról alkotott hiedelmeidet, és többé nem tekinted magad majd rossznak.

A pszichéd ugyanúgy tudja, hogyan kell begyógyítani érzelmi sebeket, mint ahogy a tested tudja, hogyan kell begyógyítania a fizikai sebeit, miután megvágta magát borotválkozáskor. Ez a gyógyulási folyamat azonban nem kezdődhet meg, ha a szégyenérzetet a nem kívánt érzelmek táskájába rakod. A szégyenérzeted továbbra is felbukkan, és fájdalmat okoz - megpróbálja felhívni magára a figyelmet - mindaddig, amíg meg nem oldod. Ne hagyd, hogy a szégyen uraljon és tönkre tegyen.

Az eredeti forrást ide kattintva tudod elérni.