FLOSSING – EGY HATÉKONY TERÁPIÁS ESZKÖZ A GYÓGYTORNÁSZ KEZÉBEN

2022.01.17

"Már megint egy új eszköz?" - kérdezhetnéd. Egy új "csodatevő" módszer, amellyel 100%-os gyógyulással kecsegtetnek?! Nem, ez nem teljesen igaz! Az viszont igen, hogy a Flossing nagyban hozzájárul a terápia eredményességéhez és gyorsítja a felépülést.

A gyógytornászok sokféle módszerrel, eszközzel dolgoznak, melyből kiválasztják az adott problémára a legmegfelőbbet vagy több módszert kombinálnak. A Flossing ezt a repertoárt bővíti. A Flossing egy kompressziós terápia, mely nagy segítséget jelent a mozgásszervi problémák rehabilitálásában. Egy erősebb gumiszalagot képzelj el, amely leginkább a bicikli gumibelsőhöz hasonlít.

Használata egyszerű: a sérült végtagra, ízületre vagy izomzatra tekerjük fel szorosan. Ne ijedj meg, nem egy újabb középkori kínzóeszközről van szó! Mi tagadást, a gyógytornában vannak néha látszólag (!) arra hasonlító módszerek, azzal a különbséggel, hogy lehet, hogy a terápia fáj, de az eredmény sokkal jobb lesz!

Meglepő, de a Flossingnál is az a tapasztalat, hogy bár szorít, de eközben stabilitást ad az instabil ízületnek, átmozgatja/ felszabadítja a letapadt szöveteket, leveszi a terhet a kopott ízfelszínekről, segít a szövetközti folyadékot (nyirkot) elvezetni, ezáltal sokkal könnyebben és biztonságosabban mozog a páciens. Képes elvégezni olyan feladatokat is, melyeket Flossing nélkül nem mert/tudott volna. A szalagot 1-2 percig tartjuk fenn az érintett területen, s abban adunk feladatokat, olykor manuálisan is rásegítve a helyes mozgás kivitelezésére.

Ez egy nagyon jó kiegészítő terápia a sérülések/ ortopédiai műtétek utáni rehabilitációban. A saját praxisomban manuálterápiával, aktív izomerősítéssel és fascia terápiával szoktam kombinálni a Flossing terápiát.

Milyen kórképekben használatos?

  • ortopédiai műtétek után(térd, boka, csukló, könyök)
  • ízületi rándulások/húzódások, sportsérülések rehabilitációjában
  • szalagletapadások feloldásában (pl.:golf/tenisz könyök)
  • ödémával járó bizonyos kórképekben

Hatásai:

  • FÁJDALOM CSÖKKENTÉS
  • MOZGÁSTERJEDELEM NÖVELÉSE
  • FASCIA (kötőszöveti) LETAPADÁSOK MEGSZÜNTETÉSE
  • REGENERÁCIÓ
  • HATÉKONY, GYORS JAVULÁS

A cikket írta: Fodor Zsófia manuálterapeuta, gyógytornász, az Aurum Életműhely munkatársa