HÁLAADÁS ÉS MENTÁLIS EGÉSZSÉG

2021.12.16

Photo: Unsplash

Mivel a koronavírus a globális népességet és a társadalom egészét érinti, a válság felveti a kérdést, mit teszünk azért, hogy gondoskodjunk magunkról mentálisan is, és nem csak fizikailag?

Sokak számára a pohár félig mindig üresnek tűnik. Ha a szeretteink tragikusan eltávoznak, vagy a bezártság miatti magány beszivárog a mindennapjainkba, hamar elszürkül a látásmódunk. Ilyenkor érdemes belegondolni abba, hogy vajon a hála része-e a mindennapjainknak, gondoskodunk e magunkról ilyen formában?

Ha hálával tekintünk a napjainkra, az segíthet abban, hogy a poharat inkább félig telinek lássuk.

Itt van három tény, hogy a hálás szív hogyan gondoskodik a jólétünkről:

1. A hála elősegíti egészségesebb életmódot.

A rövid, mégis rendszeres hála gyakorlása több haszonnal jár, mint amire számítanánk. Például azok a főiskolai hallgatók, akik tíz héten keresztül vezetnek hála naplót, alapvetően többet eddzenek, mint azok, akik más típusú írással foglalkoznak. A hála gyakorlása többek között elősegíti a testmozgást, a jobb táplálkozást, a jobb alvást és a dohányzásról való leszokást is.

2. A hálaadás által önzetlenebbek és alázatosabbak lehetünk.

A hálával történő öngondoskodás a társadalmi jólét szempontjából is előnyös. Háromszáz főiskolai hallgató közül azok, akik hála naplót vezettek, nagyobb eséllyel ajándékoztak pénzösszeget különböző jótékonysági szervezeteknek. A rendszeres hála gyakorlása arra ösztönöz minket, hogy kedvességre és nagylelkűségre törekedjünk, hogy jutalmazzuk elménket, valamint javítsuk mások körülményeit; ez utóbbi, javítva mások életét, így önzetlenebbé és alázatosabbá tesz bennünket.

3. A hála elősegíti az öngondoskodást a másokkal való érdemi kapcsolat révén.

A társadalmi jólét másik előnyének egyik tesztje volt, hogy a USA-ban és Koreában élő felnőtteket és főiskolai hallgatókat felkérték két hálaadó tevékenységre: emlékezzenek egy élettapasztalatra ami miatt hálásak, vagy írjanak egy hálalevelet. Más résztvevők olyan tevékenységeket folytattak, mint túrázás vagy vásárlás. A két csoport tevékenységét végül összemérték, és a hálát gyakorló résztvevők jobban érezték magukat másokkal, jobban tudtak kapcsolódni. (A magányosság, amely például a COVID lezárásai miatt elhatalmasodott, hála-gyakorlatok útján kezelhető.) A COVID idején ha társadalmilag tudunk valamilyen formában kapcsolódni, az nagyban hozzájárulhat az egészségünk megtartásához, valamint a társadalmi gondozás előmozdításához.

Az országok mindegyike foglalkozik a COVID egészségügyi következményeivel, de mi van a szükséges mentális egészséggel és társadalmi problémákkal? A hála nemcsak ebben a kritikus időben segít, hanem az egyének és a társadalmak számára is hasznos a közegészségügyi válság idején kívül is.

Milyen gyakorlatokkal tudsz hálát adni?

  • Vezess naplót, ahol felsorolod, miért vagy épp hálás. Próbáld ezt több mint hat hétig tartani.
  • Személyesen köszönd meg ismerőseidnek, ha valamiért épp hálás vagy nekik.
  • Elalvás előtt gondolj három olyan dologra, amit szeretsz magadban és amiért hálás vagy.
  • Figyeld meg, és értékeld ahogy a környezettedben élők szeretnek téged. Próbáld ezt te is viszonozni.

Az eredeti cikk írója: Ms. Najma Khorrami, M.P.H.