KIÚT AZ ÉTKEZÉSI ZAVAROKBÓL

2021.12.16

Photo: wuwm

Mi is az ,,evészavar"?

Mielőtt megtesszük az első lépéseket, tudnunk kell, hogyan kerültünk az evészavar rabságába. Legjobb, ha egy hosszú úthoz hasonlítjuk a folyamatot, amikor elindultunk valahová, de a végén nem oda érkeztünk, ahová szerettünk volna. Nehéz megtalálni a hazafelé vezető utat, ha nem tudjuk, hol vagyunk, és fogalmunk sincs hogyan jutottunk oda. Előszőr is tisztáznunk kell az ,,evészavar" fogalmát. Több meghatározás létezik, de a legtöbb szakember egyetért abban, hogy akkor beszélünk evészavarról, amikor egy rendellenes étkezési szokás súlyos negatív hatással van a személy érzelmi és vagy fizikai állapotára.

Ez azt jelenti, hogy a szenvedőnek komoly problémát jelent az étkezés és minden vele kapcsolatos tevékenység. Az étkezési zavar nagy mértékben meghatározza a közérzetét. Például reggel a mérlegre áll, és a kijelzőn megjelent szám miatt tönkre megy az egész napja.

Az étkezési zavarok által kiváltott szélsőséges étkezési szokások komolyan károsítják az egészségünket, akár a normálisnál sokkal kevesebb, akár a kelleténél több táplálékot veszünk magunkhoz. Ez tény. Némelyik rövidtávon fejti ki a hatását, van, amelyik hosszú idő alatt aknázza alá a szervezetünket, és szomorú igazság, hogy az evészavarba bele is lehet halni.

Le a félrevezető mítoszokkal!

Az evészavarok csak a nőket érinti.

Nem igaz! Nagyon fontos eloszlatni ezt a tévhitet. A legtöbb szakember egyetért abban, hogy a nők közében gyakoribbak az étkezési zavarok, ugyanakkor megfigyelhető, hogy egyre több férfi és fiú küzd ilyen problémákkal. Az evészavar bárkit elérhet, legyen fiatal vagy idős, férfi vagy nő.

Jó hír: lehetséges a gyógyulás!

Igenis lehetséges megszabadulni az evészavar minden fajtájából. Az étkezési problémák kétségbeesésbe és reménytelenségbe taszíthatják az embert. Sokan próbálkoznak kitöréssel, de akik ugyanazokat a mintákat ismételgetik újra meg újra, eleve kudarca vannak ítélve. Támogatókat és szakértő kezelést kell találnunk, mert ezek tényleg megtudják változtatni az emberek életét.

Felkészülés a gyógyulásra - néhány jó tanács:

1. Tudnia kell, hogy a gyógyulás elérhető.

2. Ismerje el, hogy az evészavar megoldásnak tűnik, de igazából maga a probléma, amitől megkell szabadulnia!

3. Tudja meg, mi a gyógyulás és mi nem az!

4. Állítson fel reális célokat a gyógyuláshoz - úgy gondoljon rá, mint egy utazásra vagy egy folyamatra, ami több lépésből áll. És ne feledkezzen meg arról, hogy néha visszafelé is haladhatunk. A gyógyulás nem csak arról szól, hogy igyekszünk elérni az ideális testsúlyt, és abbahagyjuk a kompenzáló eljárásokat.

5. Legyen tisztában azzal, hogy mi motiválja! Miért akarja legyőzni az evészavart?

6. Maradjon reális és józan! Ne akarjon mint egy lépéssel elintézni.

7. Ne keserítsék el a kudarcok, mert ezek is hozzátartoznak a gyógyulási folyamathoz. Sok gyógyult szenvedő utólag beismerte, milyen sokat tanult a kudarcaiból. Készüljön fel arra, hogy ezeket is felhasználja a gyógyulás felé vezető úton!

A cikk egy részlet, Kate Middleton és Jane Smith - Kiút az étkezési zavarokból című könyvéből.