KOMFORT SOROZATOK

2021.12.16

Te is gyakran azon kapod magad, hogy ha van is időd megnézni egy új filmet, inkább ragaszkodsz a régi, jól ismert sorozataidhoz? Ez sokszor azért van, mert szorongunk és próbáljuk minél jobban elkerülni a bizonytalanságot. Ilyenkor automatikusan vágyunk a biztonságra.

Ha azt veszed észre magadon, hogy képes vagy újra és újra megnézni ugyanazt a sorozatot, már fejből tudod a szereplők szövegét, és ad egyfajta komfort érzetet ez a tevékenység, akkor nem vagy egyedül.

Pamela Rutledge pszichológus szerint, az a film vagy sorozat, amit élvezel és már többször láttál, egy eszköz lehet arra, hogy jobban urald az érzelmeidet amikor éppen úgy érzed hogy a saját világodban nincs kontrollod.

,,Terápiás hatása is lehet, főleg ha a szorongó típusról beszélünk. Ugyanazt újra nézni biztonságot ad, mivel rendszert állít be a világunkban, ez a biztonság pedig megteremti a kényelmet."

Egy másik hatása a régi kedvenc sorozatok újra nézésének, hogy nosztalgikus hangulatot teremt. Emlékeztet a családra vagy barátokra, akikkel előszőr együtt nézted, ez a nosztalgia pedig boldogság hormont termel és segít egy kicsit kiszabadulni a hétköznapokból.

,,A mindennapok zajosak. Túlterhelnek sokszor. A nosztalgia visszavezet oda, ahol nyugalom volt. Segít újra helyre rázódni és megpihenni. Emlékeztet, hogy az élet nem mindig szürke és fárasztó."

A kutatások azt is megmutatják, hogy a mai világban az emberek többsége jobban vonzódik a kiszámítható és nyugodt dolgokhoz, egy olyan világban, ahol semmi sem biztos. Újra nézni valamit amiben pontosan tudod mi fog történni, kielégíti benned az irányítás és a kiszámíthatóság vágyát.

Teljesen természetes néha visszatérni a régi kedvencekhez, és kikapcsolni ebben az ismert nyugalomban. Ha ez már meghalad egy bizonyos szintet és úgy érzed, hogy a való életben se tudsz már új dolgok felé nyitni, vagy nem tudod kontrollálni az érzelmeidet ha új hatások érnek, érdemes szakemberhez fordulni a kialakult szorongás miatt.

Az eredeti forrást itt érheted el.