MI A KÜLÖNBSÉG? BIPOLÁRIS ZAVAR ÉS ÁLTALÁNOS DEPRESSZIÓ.

2021.12.16

photo: pixabay

A bipoláris zavart sokan összekeverik az általános depresszióval, mivel mindkét helyzetben előfordulhatnak hasonló tünetek. Azért, hogy könnyebb legyen ezt a kettőt megkülönböztetni, elhoztuk mindkét betegség főbb tüneteit:

A depresszió tünetei

A depresszió tünetei több területen megjelennek, így érzelmi, motivációs, viselkedéses, kognitív és testi tüneteket azonosíthatunk.

Érzelmi tünetek: szomorúság, rosszkedv, öröm- és szeretetképtelenség, öngyűlölet

Motivációs tünetek: általános érdeklődés csökkenés, motiválatlanság, nincs kedve semmihez - "semmi értelme belevágni egy újabb szánalmas napba, bármibe is fogok, balul sül el, ez is csak velem történhet meg, az élet egyre nehezebb, az emberek csak érdekből ragaszkodnak hozzám..."

Viselkedéses tünetek: produktivitás és aktivitás csökkenés, energiahiány, lassult beszéd, mozgás és gondolkodás, görnyedt testtartás, halk beszéd

Kognitív - gondolkodási tünetek: a depresszióval küzdő személy végtelenül negatívan látja önmagát, a világot, jövőjét, pesszimista, reményvesztett, koncentrációképessége gyengül. Negatív énkép jellemzi. Szélsőségekben gondolkozik, és a pozitívumokat figyelmen kívül hagyja. A múltban és a jövőben él, nem a jelenben. Megjelenhetnek halállal kapcsolatos gondolatok, értéktelenség érzés, bűntudat + örömképtelenség, vezető tünet a levert hangulat és az érdeklődés beszűkülése.

Testi tünetek: fogyás vagy hízás, szédülés, alvászavar - nehezen tud elaludni vagy hajnalban felébred és nem tud visszaaludni. Állandó fáradékonyság jellemzi. csökken vagy nő (túl keveset vagy túl sokat) alszik, eszik, emellett a szexuális vágy csökkenése is fontos jellemző lehet. Jellemezheti még fejfájás és emésztési zavar is.

A depresszió diagnosztikájában a szomorúság csupán egyetlen tünet. Leglényegesebb különbség az idői lefolyásban és az állapot mélységében van. Vagyis a szomorúság, rosszkedv, normális, ha néhány napon, legfeljebb néhány héten belül elmúlik,jól körülhatárolt helyzetre vonatkozik és a probléma megoldódásával elmúlik, míg a depresszió több mint két héten át, de akár hónapokig, bizonyos típusok esetén évekig fennáll. Az itt felsorolt tünetekből nem kell mindnek teljesülnie ahhoz, hogy depresszióról beszéljünk, de a panaszok több mint felének jelen kell lennie a depresszió diagnózisához.

Bipoláris zavar tünetei

A bipoláris zavarnál jelen lehetnek a fentebb említett tünetek is, de ami megkülönöbözteti a depressziótol, az az úgynevezett mániás epizód.

A mániás epizód általában abnormálian felfokozott viselkedést jelent, ingerlékenység vagy állandó hangulatingadozás kíséri. A két véglet, vagyis extrém módon szomorú, irritált az illető, vagy nagyon sok az energiája, és nem tud megnyugodni. A mániás epizód legalább egy hétig szokott tartani. Egyéb tünetek még:

  • Hibás, torzult önkép és realitásvesztés (pl. nem méri fel tettei következményét) fokozott önértékelés
  • Erős hangulatingadozások
  • Jelentős alváscsökkenés, alvásképtelenség (de nem érzi magát fáradtnak)
  • Gyors, témák között kapkodó, felfokozott, folyamatos beszéd
  • Nyugtalan gondolatok
  • Zavartság, koncentrációs zavar
  • Meggondolatlan és általában veszélyes viselkedés

Akár a depresszió, akár a mániás felfokozottság tüneteit tapasztalod legalább egy vagy két hétig, mindenképpen konzultálj a háziorvosoddal, vagy klinikai szakpszichológussal, pszichiáter szakorvossal!

Az eredeti forrást ide kattintva tudod elérni.