NÉGY STRATÉGIA AZ ELUTASÍTÁS KEZELÉSÉHEZ

2021.12.16

photo: pixabay

Akkor érezzük magunkat elutasítva, ha nem vonnak be valamibe, vagy nem fogadnak el minket. Az elutasítás által elveszítünk valamit, ami már a miénk volt, vagy amit nagyon szerettünk volna elérni. Ez sokszor azt váltja ki, hogy nem érezzük magunkat értékesnek.

Az elutasításnak rengeteg formája van, lehet az párkapcsolati vagy baráti, iskolai zaklatásból is eredhet, vagy egy elvesztett álláslehetőségből, amit nagyon szerettél volna megkapni. Pedagógusoktól is sokszor tapasztalunk elutasítást iskolai környezetben, és sajnos sokszor családon belülről is érkezhet, akár már egészen kicsi korban, a közvetlen szülőktől.

Minél fiatalabban tapasztalunk meg elutasítást, annál nagyobb hatása van ránk. A gyerekekben még fejlődik az önértékelés fogalma, így különösen érzékenyek. Ha gyerekként ér komolyabb elutasítás, azok hazugságokat szülnek az identitásunkkal kapcsolatban, amik később meggyőződésként is tovább élhetnek.

Pontosan azért, mert az elutasítás fájdalmas, meg akarjuk tőle védeni magunkat a jövőben. Ezt a legtöbben érzelmi falak felhúzásával érik el. Hamisan, de kialakul az a tévhit, hogy ha mindenkit egy bizonyos távolságban tartunk, akkor az elutasítás nem fog minket elérni vagy legalábbis nem lesz fájdalmas.

Ami még megtörténhet, ha valakit elutasítottak, hogy utána már bizonyos helyzetekben el is várja, hogy ez újra megtörténjen. Úgy gondolja elkerülhetetlen, szóval előre ugrik, és ő lesz az, aki elutasítja a másikat, mielőtt vele történhetne meg ugyanez. Ez azt az érzetet kelti, hogy mindent irányítás alatt tart.

Viszont ezek mind a fájdalom következményei, de nem mondható megoldásnak egyik se. Az érzelmi falak vagy a másokkal szembeni idegenkedés nem segít abban, hogy tartós és boldog kapcsolatokat építsünk ki, és nem is fog megvédeni minket a fájdalomtól.

Négy tipp arra, hogyan dolgozd fel az elutasítást:

1. Fogadd el a fájdalmat, és gyászold meg nyugodtan.

A gyászolás azt jelenti, hogy megéled az érzelmeidet, nem tagadod le vagy nyomod el őket. A sírás, a naplózás, a terápia, az edzés, a természet, mind segíthetnek ebben. Adj időt magadnak, és az érzelmeidnek, hogy jelen legyenek. Ennek a gyásznak az ideje és intenzitása attól fog függ majd, hogy mit és mennyit vesztettél. Lehet egy óra lesz, de lehet hogy napok. A lényeg, hogy fogadd el és éld meg.

2. Ne hibáztasd magad!

Az a természetes, ha akarod tudni, hogy miért utasítottak vissza. De erre nem mindig lesz tiszta magyarázat. Amikor pedig nincs válasz, az ember általában magát kezdi el hibáztatni. Biztos elrontottam valamit, vagy nem vagyok elég szerethető, nehéz velem, stb. Emlékezz rá, hogy lehet ezek a hazugságok korábbi időszakokból vagy konkrétan a gyermekkorodból erednek. Ezek olyan meggyőződések, amiknek ellent mondhatsz. Felnőttként képes vagy rá, hogy külön válaszd a személyedtől az elutasítást, aminek lehet, hogy még csak köze sincs hozzád.

3. Erősítsd meg az ellenállóképességed.

Az ellenállóképesség az, amikor képes vagy felállni és újra indulni egy visszaesés után. A pszichológusok szerint pedig ez egy olyan tulajdonság, amit megtudsz tanulni. Olyan dolgok ezek, minthogy meg tanulsz nyitottabbnak lenni, elkerülni a mindent vagy semmit felfogást, látod a hibáidat és képes vagy tanulni belőlük, a megoldásra koncentrálsz a probléma helyett, elfogadod a segítséget, és megtanulsz törődni magaddal.

4. Ne add fel, várnak még rád új kapcsolatok!

Talán az írók és a művészek a legkitartóbbak, hiszen a legtöbbjüket rengetegszer elutasítják, mielőtt sikeresek lesznek. Azokat, akik tényleg tovább jutnak az elutasításon, a mindsetjük különbözteti meg azoktól, akik nem. Elfogadják az elutasítást, mint a haladásuk egy részét, ami hozzátartozik az útjukhoz. Mivel szükségesnek és elkerülhetetlennek látják, így nem válik személyessé számukra. Ez a fajta mindset neked is segíthet.

Összegezve, ha elutasítanak, fontos, hogy engedd meg magadnak a gyászt, ne hibáztasd magadat és ne vedd a személyedre való sértésnek, koncentrálj magadra és az ellenállóképességedre, és éld meg az elutasítást egy természetes tapasztalatként, amivel mindenki találkozik.

Az eredeti cikket ide kattintva tudod elérni.