Stratégiák az egészséges média használathoz

2022.02.18

PHOTO CREDIT: MOTLEY FOOL

A közösségi médiának sok hátránya és veszélye van, de ennek ellenére számos előnnyel is jár. Használhatod például a közösségi médiát arra, hogy kapcsolatot tarts a távoli családtagokkal, vagy újra kapcsolatba lépj a régi barátokkal. Ha bátorítást és megoldásokat keresel egy előtted álló kihívásra, kétségtelenül találhatsz forrásokat, amik segítenek vagy bátorítanak. 

A kihívás természetesen abban rejlik, hogy egészséges és kiegyensúlyozott módot találjunk arra, hogy ezeket élvezni is tudjuk, anélkül hogy közben károsítanák az önbecsülésesünket, mentális egészségünket és a személyes kapcsolatainkat. Még a közösségi média használatának tudatos, proaktív megközelítése esetén is sok veszéllyel találkozhatsz, amelyek depresszióhoz vezethetnek.

Hoztunk öt olyan módszert, amelyeket már ma elkezdhetsz használni, és amelyek segítenek egészségesen kapcsolódni a közösségi médiához:

· Vizsgáld meg a "miért"-et.

Ha sok időt töltesz a közösségi médiában, annak oka van. Keresel valamit. Magányos vagy, vagy unatkozol? Lehet, hogy szükséges van arra a dopaminhullámra, amikor valakinek tetszik a bejegyzésed. A "miért" megértése segít tudatosítani, és egészségesebb módszereket találni ezen igények kielégítésére.

· Figyelj az érzelmeidre.

A közösségi médiában eltöltött idő után mit érzel? Az érzelmeid sokat elárulnak arról, hogy milyen hatással van rád. Féltékenynek, alsóbbrendűnek vagy depressziósnak érzed magad? Ha a közösségi média káros hatással van rád, figyelj arra, hogy milyen tartalmakat nézel.

· Alakítsd az élményt.

A közösségi média algoritmusai a múltban látottak alapján szabják személyre azt, hogy mit fogsz látni. Légy tudatos abban, hogy mire kattintasz.

· Keress egészséges helyettesítőket.

Sok más dolgot is csinálhatsz online, a közösségi médiában való böngészés helyett. Kutass egy érdekes témát, vegyél részt egy online órán, mozogj edzésvideók segítségével, tanulj új nyelvet vagy hallgass egy podcastot.

· Végezz el egy közösségi média böjtöt.

Néha jót tesz egy kis szünet. Próbáld ki a közösségi média böjtöt egy hétig. Ehhez találsz olyan alkalmazást is, ami segít végre hajtani. Vagy csak szimplán rendezd át az alkalmazás ikonokat, hogy ne nyisd meg reflexből őket. A méregtelenítésnek nem kell örökké tartania, de elég hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy segítsen kialakítani néhány új szokást.


A cikk eredeti forrását ide kattintva tudod elérni.