5 TANÁCS, A JÓ DÖNTÉSHEZ

2021.12.16

Az élet elengedhetetlen része, hogy megtanuljunk és készek legyünk döntéseket hozni. Jól dönteni azonban nem egyszerű. Nézzünk néhány tanácsot, amik segíthetnek benne:
A jó döntésnek számos definíciója lehet. Például lehet jó egy döntés, mert hatékony, logikus, hitelesen tudom képviselni magamat benne, jó érzéssel tölt el, vagy akár azért, mert kiránt egy negatív helyzetből. A saját definíciónkat mindannyiunknak újra és újra, helyzettől függően kell megalkotnunk. Előfordul, hogy több jó döntés is lehetséges attól függően, hogy mi a célunk.

1. tanács: Vizsgáld meg, mi a célod!

Ahhoz, hogy minél inkább összhangban legyünk önmagunkkal, fontos, hogy a döntéseink - amikor csak lehetőségünk van rá - a belső meggyőződéseinket tükrözzék. Néha előfordul, hogy nehéz lehámoznunk magunkról a körülöttünk lévők nyomását, és ilyenkor nem látjuk tisztán, mi az, amit igazán akarunk. Ebben segíthet, ha gondolatban eljátszunk a különböző lehetőségekkel és megvizsgáljuk a hozzá kapcsolódó érzelmeinket. Eleinte ezeket nem könnyű beazonosítani, ha még nincs benne sok gyakorlatunk. Azonban ha ez megtörtént, ne álljunk meg annál a kérdésnél, hogy "hogyan érezném magam?", hanem vigyük tovább a gondolatot: "miért érezném magam így?". Ez nem jelenti azt, hogy érzelmi alapon döntenénk a logikát félre téve, pusztán arról van szó, hogy az érzelmeink jó iránytűk lehetnek és érdemes néha elemeznünk őket. Végig gondolhatod például, hogy mitől érzed magad szabadnak, nyugodtnak és mitől feszültnek? Jogos-e a bűntudatod? Ez segíthet a célok tisztázásában is.

2. tanács: Találd meg, hogy miben vagy hiteles!

Ha elakadunk egy döntésben, bátran kérjünk segítséget! Fontos azonban, hogy jól átgondoljuk, kinek a véleményét vesszük számításba. Elsősorban érdemes olyan személyekre támaszkodnunk, akik több tapasztalattal rendelkeznek és/vagy jól ismernek bennünket, elfogadnak, bárhogy döntünk és nem akarják mindenképpen megmondani, hogyan "kellene" élnünk, hanem meghagyják a döntésünk szabadságát. Előfordulhat, hogy nem ért mindenki egyet velünk, ezért érdemes szem előtt tartani, hogy csak azoknak tartozunk magyarázattal, akikre hatással lesz a döntésünk.

3. tanács: Ha elakadtál, nyugodtan kérj segítséget, de gondold át, kinek a véleményét érdemes meghallgatnod!

A döntések mindig kockázattal járnak, mivel ilyenkor magunkra kell vállalnunk a felelősséget a lehetséges következményekért. Bár erre törekszünk, mégsem hozhatunk minden alkalommal jó döntést, hiszen emberek vagyunk, nem pedig robotok. Teljesen természetes, hogy néha nyomás alatt állunk, nehezebb életperióduson megyünk keresztül, de időnként még a legjobb napjainkon sem tudjuk jól felmérni döntésünk összes lehetséges kimenetelét. A hibák következtében viszont fontos tapasztalatokhoz jutunk és ez hosszú távon nagyon is fejleszt bennünket. Családi mintáinktól függően vagy az életünk során ránk ragadt tapasztalatok alapján többféleképpen reagálhatunk a hibázás lehetőségére. Van, akinek ez nem okoz különösebb gondot, míg mások úgy érzik, nem engedhetik meg maguknak, hogy hibát vétsenek és ha erre mégis sor kerülne, kevesebbnek, értéktelenebbnek érzik magukat.

4. tanács: Nem dönthetünk mindig jól, de ez így van rendjén. Gondold át, hogyan viszonyulsz a hibázáshoz!

A döntéseink legnagyobb csapdája talán az, hogy a jó döntéssel kapcsolatos véleményünk illékony. Sokunkkal megesik, hogy eleinte jónak tartunk egy döntést, de utólag, a következményektől függően, megbánjuk és elkezdjük ostorozni magunkat érte. Mindig a jelenben - nem a jövőben! - rendelkezésünkre álló eszköztárunk és információk alapján hozzuk meg a döntéseinket. Ne zavarjon össze, ha a tudásod vagy a rálátásod időközben bővül. Mérlegelj, és amin tudsz, változtathatsz. De utána engedd meg magadnak, hogy bűntudat nélkül menj tovább.

5. tanács: Nem baj, ha a múltban jónak gondoltál egy döntést, de a jelenben erről már máshogy vélekedsz. Bűntudat helyett inkább a megszerzett tapasztalatokra koncentrálj!

A cikk írója: Szisz Lilla, pszichológus