VÁMOS KATALIN

Gyógytornász, manuálterapeuta

Gimnazista korom óta érdeklődöm az emberi test működése, és a gyógyítás iránt. Kezdetben orvosnak készültem, majd orvos bátyám hatására úgy láttam, a gyógytornász munkája megfelelőbb lesz nekem. Gyógytornász Bsc diplomámat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán szereztem 2010-ben, melyet 2015-ben fizioterápia mesterképzéssel egészítettem ki.

Több éve dolgozom már a szakmában, de még mindig lenyűgöz, hogy testünkben akár egészséges, akár beteg, mennyi lehetőség van. Jelzéseit nem mindig értjük, megfejtésükben azonban a gyógytornász segíthet. A gyógytorna közös munka: a páciens aktív közreműködése kell ahhoz, hogy sikeres legyen. Kitartást igényel, és van, hogy átmenetileg fájdalommal jár, pedig a legtöbb esetben éppen a fájdalomtól szeretnénk szabadulni.

Az alkalmazott módszereim között egyaránt szerepel a mozgatás- kezelés, és a képzés-betanítás. A leletek (ha vannak) és a felmérések alapján állítjuk össze a korrekciós torna anyagát. A kiindulás általában a helyes testtartás beállítása, és a tartáshibák tudatosítása. A gerincet, az izomzatot és az egyes ízületeket célirányosan, csoportosan kezeljük, fejlesztjük. Sikeres együttműködés esetén a páciens megtanulhatja azokat az erősítési, nyújtási- és lazítási módszereket is, melyek segítségével kímélheti, kiegyenlítheti problémás testrészei terhelését, munka- sport- vagy akár csak hétköznapi élethelyzetekben.

Alkalmazott technikáim: manuálterápia, lágyrész technikák, lazítási- és nyújtási technikák, gerinc- és végtag mobilizáció, aktív izomnyújtás, korrigált helyzetben végzett célzott izomerősítés, koordinációs gyakorlatok, tartáskorrekció. Jelenleg főként váll-, csípő- és térdízületi problémákkal, illetve a gerinc degeneratív elváltozásaival foglalkozom.

Hálás vagyok, hogy az Aurum csapatában dolgozhatok, mert itt meggyőződésünk, hogy az ember szellem, lélek és test egysége, és a testi problémák is csak gondolkodásunk megújításával orvosolhatóak.


SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉSEIM

Maitland koncepció szerinti ortopédiai manuálterápia

Nemzetközi Modern Scoliosis Terápia Katharina Schroth szerint

Terrier-féle lágyrész technikák I.

Anathomy Trains I-II.

Medical taping

Lumbális szegmentális stabilizációs tréning

A vállízület degeneratív folyamatatai során fellépő biomechnaikai változások és ezek kezelési alapelvei

Aerobik edző IFAA Fitness Company 

Mckenzie "A", "B" kurzus

SZAKMAI TAPASZTALATAIM

2017-től Therapy 4u Gerincterápiás Központ

2014-től Országos Gerincgyógyászati Központ, Budai Egészségközpont

2011-2017 | Menta Egészségközpont

2012-2013 | Szevermed Mozgásszervi Központ

2010-2014 | Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika