WALTER ZITA

Pszichológus, mediátor, autogén tréner, klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus jelölt

Egy fiatal kliensemet kértem, hogy jellemezze saját érzelmi állapotát egy tetszőleges művészi alkotással és a következőt választotta: "Kívül édes lágy puhaság, de belül szikla görcsökben feszülő nehéz érc." 

Pszichológusi munkámban újra meg újra felbukkan ez a bizonyos "görcs", melyet már az egészen fiatalok is felnőtteket meghazudtoló képességekkel (és megannyi energiájuk igénybevételével) "puha" köntösbe képesek rejteni. Lehet ez egy nehéz élethelyzetre adott reakció, egy fontos személy elvesztése, kapcsolati nehézség vagy bármely más tényező, zavar vagy állapot, mely kibillenti őt az addig megszokott, biztonság érzetét szolgáltató ritmusából. Gyakran jelenik hát meg a megkeresők részéről az igény, hogy egy objektív, külső szakember foglalkozzon a gyermekkel/felnőttel, akinek talán könnyebbség egy új, független helyszínen és személlyel együtt "dolgoznia", beszélnie, játszania.

Szemléletemben elsősorban a pszichodinamikus szemlélet meghatározó, de előfordul, hogy más irányzatok elemeit is integrálom az általam vezetett folyamatokban. A gyerekekkel való munkában fontosnak tartom, hogy a szülő, gondviselő is megtalálja a helyét. A szülőkonzultációk alkalmával, közösen együttműködve igyekszünk megkeresni, hogy a felnőtt hogyan tud a gyermeke számára legmegfelelőbb módon jelen lenni, támogatni őt problémái kezelésében, elfogadásában.